Ofte stillede spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål til et produkt, skal du klikke på nedenstående billede eller link for at gå til den sektion, der giver dig svar på de spørgsmål, vi oftest får stillet:

Ofte stillede spørgsmål

Vanding

Tromler til haveslanger

Sv: Ja. Reserveindløb kan købes fra vores website med reservedele. Art.nr.: Z71033 og Z71040

Sv: Du kan få vejledning i udskiftning ved at downloade instrukser fra Hozelocks websted hozelock-dk.web2.hozelock.com

Sv: Ja. De findes i 2 forskellige størrelser – 1 tomme BSP (gevind med ydre diameter på ca. 33 mm) – del nummer 2158 og 5/8 tomme BSP (gevind med ydre diameter på ca. 22,5 mm), som kan købes fra din lokale lagerførende forhandler, og del nummer Z21755, som kan bestilles fra kundeservice eller vores websted med reservedele.

Sv: Ja. Reservehåndtag er tilgængelige fra kundeservice eller vores websted med reservedele.

Sv: Tjek, at du har et apparat tilsluttet for enden af vandstopkoblingen. Hvis der ikke er tilsluttet noget, kommer der ikke vand ud.

Sv: Tjek, at låsehåndtaget er slået fra.

Sv: Tag den røde transporttap frem under basen for at stoppe dette.

Sv: Ja. Denne reservedel er tilgængelig fra kundeservice.

Sv: Fjern koblingerne fra enden af slangen, og træk den ud af den grå slangefører. Vikl slangen ud, fjern den fra tromlen, og sørg for, at du ruller den ind ved hjælp af håndtaget i samme retning som indikatorpilen på siden af den grønne beklædning.

Sv: Tjek, at den grønne låsering stadig sidder, hvor den skal. Hvis den mangler, kan indløbet sidde løst og muligvis lække. Du kan få en udskiftning – del nummer: Z71020 fra kundeservice eller fra vores websted med reservedele.

Sv: Nej, vi anbefaler stærkt at tage slangen eller slangetromlen indendørs, medmindre de faktisk bruges. Alle vores vægmonterede produkter er nemme at fjerne fra væggen og har “parkeringspunkter”, hvor indløbs- og udløbsslangerne kan tilkobles. Dette forhindrer vandet i at lække, når enheden er indendørs. Bemærk, at frostskader gør garantien ugyldig.

Sv: Træk hele slangen ud. Fjern al overskydende snavs, f.eks. sand, fra ydersiden af slangen med en fugtig klud. Lad nu slangen rulle tilbage ved at gå tilbage til tromlen, mens du holder fast i enden af slangen. Dette giver ofte slangen mulighed for ordentligt i lag igen. Når du ruller slangen op, skal du altid holde slangen og følge den tilbage på tromlen. Lad aldrig slangen suse tilbage selv. Dette er ikke alene farligt. Det kan også gøre uoprettelig skade på tromlen.

Sv: Sørg for, at du ruller den korrekte vej. Der er pile på siden af beklædningen, der viser den rigtige retning. Du bliver nødt til at rulle hele slangen ud og rulle den op i den rigtige retning.

Sv: Nej, vi tilbyder ikke reparation af tromler med autooprul.

Fittings og koblinger

Sv: Disse kan købes via din lokale forhandler, via kundeservice eller på vores websted med reservedele. Art.nr.: 2299 og Z73045

Sv: Prøv med del nummer: 2299, som kan købes via din lokale forhandler, via kundeservice eller på vores websted med reservedele.

Sprinklere

Sv: Den mest sandsynlige årsag er kalk i gearkassen, som kan akkumuleres, hvis der forbliver vand i slangen. Prøv at tage endeproppen af og sprøjte smørelse som f.eks. 3-i-1-olie ind i enden med rørledningen og også den ende, hvor slangen er tilkoblet. Lad sprinkleren stå hen over natten, og lad olien sive ud (sørg for, at gulvet ikke er beskadiget, og at der ikke er fare for at glide i olie). Sæt rørledningen ind, og prøv igen. Dette kan gøres ved afslutningen af sæsonen, når sprinkleren sættes væk. Lad endeproppen blive ude, og hæng den op, så overskydende vand kan løbe ud.

Sprøjtepistoler

Sv: Der sker det, at når der er meget vand i rosetkabinettet, og når du skifter til en anden indstilling, skal dette vand tømmes ud. Det stopper efter et par sekunder, men du kan få det til at gå hurtigere ved at ryste pistolen fra side til side et par gange for at ryste vandet ud.
Sørg for, at indstillingerne på skiven er korrekt justeret og ikke “mellem indstillinger”, da dette vil få pistolen til at lække kontinuerligt.

Automatisk vanding

Sv: Tjek, at du har tilkoblet dryphovederne den rigtige vej. Hvis de er justerbare, skal du vende dem opad. Gå til hozelock-dk.web2.hozelock.com, og download vores ABC-guide til automatisk vanding, og tjek, at dit system har den rigtige størrelse. Hvis systemet er for langt eller overbelastet med dryphoveder, bliver din tilstrømning af vand påvirket.

Sv: Dette kan ske i ældre ejendomme og/eller betyder som regel, at du har højt vandtryk. Prøv vores Hendrickson Pressure Reducer (93854), hvilket kan stoppe et for hårdt vandtryk. Hvis dette ikke virker, kan du kontakte kundeservice.

Sv. Du skal blokere enden af røret med et enderør. Disse fås i mikrovandingskits eller kan købes separat fra havecentre eller kundeservice.

Sv: Du kan lade de primære rør ligge begravet i haven i løbet af vinteren, så længe du fjerner enderøret og skyller systemet grundigt igennem. Du skal fjerne dryphovederne og opbevare dem væk fra frost. Du skal også fjerne trykformindskeren og vandtimeren og lagre dem væk fra frost og fjerne batterierne fra vandtimeren.

Sv: Nej. Vi anbefaler, at de kun bruges udendørs.

Sv: For at rette de primære forsyningsrør ud, skal du lægge dem i den modsatte retning, end den er rullet i, og læg en mursten eller noget tilsvarende tungt i hver ende, og lad det ligge i en time for at flade ud. Læg enderne af røret i blød i varmt vand. Dette vil blødgøre plastikken og gøre det nemmere at indsætte koblingerne.

Sv: Du kan have 9 Aquapods fra én primær hane og 3 Aquapods kørende på enhver slange på 4 mm.

Behandling af vandtønden og den tilhørende pumpe

Sv: Dette er et almindeligt spørgsmål fra kunder, fordi de enten har tilsluttet pumpen til bunden af vandtønden eller ikke har indset, at der er 2 filtre i pumpen, der skal renses regelmæssigt. Pumpen skal hæves fra bunden af vandtønden eller hænge i et reb. Der er to filtre i pumpen, der kan trænge til rengøring. Det blå filter er placeret i bunden af pumpen. Skru det gule gitter af i bunden, og fjern det blå netfilter, rengør det grundigt, og sæt det på plads igen. Du skal også fjerne det lille trådfilter fra koblingen på toppen af pumpen og rense grundigt. Det kan blive blokeret af beskidt regnvand. Dette filter kan fjernes, hvis det bliver ved med hurtigt at blive blokeret, så længe du ikke bruger mikrovandingsudstyr (som har små huller). Når det er renset, skal du sætte det ind igen. Så vender vandet tilbage. Du kan udskifte trådfilteret og koblingen fra toppen af pumpen. Der er ingen andre tilgængelige reservedele. For at klargøre pumpen korrekt, skal du tage slangekoblingen af i toppen. Sænk derefter langsomt pumpen ned i vandet, indtil vandstanden er lige under udløbet. Vent, til du ser, at pumpen fyldes med vand, indtil vandstanden er den samme indeni og udenpå pumpen. Nu skal du tilkoble udløbet og slangen og sænke pumpen helt ned i vandet. Pumpen burde nu køre, som den skal.

Sv: Alle vandspareprodukter fra Hozelock er ugiftige, så de kan ikke skade dit kæledyr. Hvis dit kæledyr får dårlig mave, skal du kontakte din dyrlæge.

Sv: Behandlingen af vandtønden foregår med en sikker, ugiftig, biologisk behandling, der bruger naturlige planteekstrakter, så den ikke skader dyr, såfremt den fortyndes som beskrevet i vejledningen.

Vandingsure/vandregulatorer

Sv: Tjek, at du har indsat nye, ikke-genopladelige kvalitetsbatterier. Batterierne skal skiftes for hver ny sæson. Tjek, at du har valgt de rigtige indstillinger. Se brugsanvisningen.

Sv: Der er 2 primære årsager.

1. Mange brugere er ikke opmærksomme på, at genopladelige batterier ikke har den samme spænding som almindelige zink-/kulstofbatterier (eller andre ikke-genopladelige typer). Almindelige batterier er på 1,5 V, men genopladelige batterier er kun på 1,2 V. Så dit ur, som skal bruge 3 volt, har nu kun 2,4 volt, før du går i gang.

2. Almindelige batterier aflades gradvist og rimelig ensartet over tid. Dette fanges nemt urets funktion til lavt batteriniveau, så uret forhindres i at åbne, hvis der ikke kan lukkes. Genopladelige batterier giver fuld eller næsten fuld spænding, indtil de næsten er løbet tør, og så slipper strømmen pludselig op. Dette kan ikke registreres af urets funktion til lavt batteriniveau. Resultatet er, at batterierne muligvis har nok strøm til at åbne, men ikke til at lukke igen. Så du kan ende med at miste vand.

Bilbørster

Sv: Den mest almindelige årsag er, at den flydende sæbe, du bruger, er for tyk og ikke kan fortyndes med fortyndingsventilen med børste. Dette vil være værre i køligere vejr. Prøv at fortynde sæben med lidt vand, men fortynd kun de mængde, der skal bruges. Hvis det ikke er problemet, skal du se på den gennemsigtige skål, hvor sæben opbevares. Der er et lille rør i midten. Sørg for, at det ikke rører ved bunden af skålen (der bør være et mellemrum på ca. 3 mm). Hvis det rører ved skålen, skal du skrue skålen løs, skubbe røret cirka 3 mm ind og montere skålen igen.

Sv: Sørg for, at kontrolknappen er indstillet til enten sæbe eller skylning. Hvis knappen sidder mellem de to indstillinger, kan det give den virkning, som du beskriver.

Sv: Dette sker som regel, når du fortsætter med at holde børsten op i luften, efter du har slået den fra. Det er vandet fra slangen, der tømmes. Du skal bare holde børstehårene nede.

Sv: Nej. Børstehårene eller børstehovedet kan kradse i malingen.

Slange

Sv: Ja, du kan, men afhængigt af vandtrykket i hanen, kan effektiviteten blive påvirket, f.eks. et lille dyk, når slangekoblingen er åben.

Sv: Ja, du kan, men afhængigt af vandtrykket i hanen, kan effektiviteten blive påvirket, f.eks. et lille dyk, når slangekoblingen er åben.

Sv: Nej, det anbefales ikke, at en Superhoze bruges med en trykvasker.

Ikoner

A: Brug ikke med tryk- eller højtryksprodukter.

A: Produktet skal opbevares indendørs i kolde perioder og vintermånederne.

A: Genbrugelig emballage. Tjek de lokale regner.

Sprøjtning

Sv: Ja. Disse kan købes fra visse havecentre eller kundeservice.

Sv: Dette kan skyldes en flækket kontraventil i bunden af pumpemekanismen eller nedslidte vaskere og forseglinger. Det er muligt at skaffe et reserveforseglingskit fra kundeservice.
Det er vigtig t at skelne mellem at miste tryk og ikke at opnå tryk. Det første tjek er at fjerne pumpen og placere bunde af pumpen mod en flad håndflade (brug gummihandsker, hvis der anvendes kemikalier). Når pumpen aktiveres, bør det medføre, at man kan føle et tryk, der kommer fra den sorte kontraventil på pumpen. Hvis dette tryk er tilstede, modtager flaske sandsynligvis tryk, men mister det efterfølgende. Hvis der ikke kan mærkes et tryk, modtager sprøjten ikke tryk i første omgang. I så fald er den mest sandsynlige årsag en fejlbehæftet/manglende/tør O-ring i stemplet eller en kontraventil, der lækker. Udskift eller tilfør smørelse efter behov.

Sv: Sprøjterne er designet til at tilføre vandbaserede havekemikalier og er generelt ikke egnede til at påføre midler til behandling af skure/hegn.  Multi 5L (4455) sprøjten og alle sprøjter i Viton serien har særlige forseglinger, som gør dem i stand til at sprøjte med et bredere udvalg af behandlinger. Man skal dog være omhyggelig med at sikre sig, at den tiltænkte behandling er egnet til brug med sprøjter, og at sprøjten bliver grundigt rengjort efter brug.

Sv: Ja. De forskellige typer håndtag kan som regel udskiftes med det seneste design. De kan købes fra kundeservice.

Sv: Den mest sandsynlige årsag er grus eller snavs i afbryderen. I dette tilfælde skal du skille afbryderen ad, rense den grundigt og sætte den på plads igen. Hvis sprøjten ikke lukker med det samme og fortsætter med at dryppe, kan det skyldes, at der er luft fanget i lansen. Du kan fjerne luft ved at holde lansen i en lodret position væk fra dig selv, slå afbryderen til og fra, indtil luften slipper ud, og derefter fortsætte med at sprøjte.

Sv: Fra visse havecentre og kundeserviceafdelinger.

Sv: Fra havecentre, byggemarkeder og forhandlere, der fører vores produkter.

Sv: Nej. De er ikke tilgængelige.

Sv: Nej. De føres ikke længere.

Sv: En enkel metode er at fylde sprøjten cirka ¼ op med rent vand (sørg for, at der ikke er tilbageværende kemikalier i sprøjten, og brug gummihandsker og sikkerhedsbriller). Pump sprøjten for at tilføre tryk, og vend den derefter på hovedet for at se, om der er huller. Alle forseglinger på flasken er nu dækket med vand, ikke luft, så huller kan tydeligt ses i form af dryppende vand. Udskift forseglingerne, eller stram komponenter efter behov.

Sv: Dette kan skyldes mange forskellige ting. Her er et par eksempler.

1. Sprøjten efterlades med tryk – sørg for, at trykket udledes ved at trykke i trykventilen efter brug.

2. Der er stadig kemikalier i sprøjten – rens eventuelle kemikalier ud efter brug, og skyl igennem med rent vand.

3. Det anvendte kemikalie er korrosivt – brug kun brandede havekemikalier, der er egnede til behandling mod skadedyr eller andre problemer i haven. Brug ikke sprøjten som sprøjtepistol til farvefortynder eller andre kemikalier. Brug under ingen omstændigheder noget, der indeholder mineralsk terpentin, da det med tiden vil få flasken til at stivne og muligvis gå i stykker.

4. Sprøjten er blevet efterladt i solen – dette kan medføre, at forseglingerne tørrer ud, så sørg for, at sprøjten stilles væk og ikke efterlades i direkte sollys.

5. Forseglingerne har ikke fået smørelse. – Bevægelig forseglinger som f.eks. stemplet i pumpen og O-ringene i hanen skal smøres jævnligt, da de anvendte kemikalier med tiden kan udtørre forseglingen. Fjern de nødvendige dele, og smør dem med enten silikonefedt eller Vaseline.

Sv: Nej. Dette er ikke alene farligt. Når der tilføres tryk til flasken, er trykket for højt til, at klæbemidler ville kunne forsegle den effektivt. Tag ikke nogen chancer. Udskift sprøjten.

Sv: Den plastik, der bruges i lansevanderne, er en meget stærk resin, er langt mere modstandsdygtig over for bøjning og krølning end aluminium og vil holde mindst lige så længe.

Sv: Dette er et meget bredt spørgsmål, og det er ikke kun sprøjtens egnethed, der bør overvejes, men også, hvorvidt de anvendte kemikalier er egnede til formålet. Ustabile kemikalier kan være meget farlige, når de sprøjtes, og man skal være forsigtig, uanset hvilke kemikalier der anvendes. Midler, der er passende til havebrug, kan som regel anvendes. Hvis du er i tvivl, er den bedste fremgangsmåde at kontakte leverandøren af kemikaliet og spørge, om det er egnet til sprøjtning med en tryksprøjte. Brug ikke midlet, hvis leverandøren fraråder det. Du skal selvfølgelig altid bruge beskyttende handsker og bære en maske, når du sprøjter.

Det er også vigtigt at sørge for, at kemikalierne blandes korrekt. Nogle kemikalier kan blandes med vand, men i nogle tilfælde skal vandet tilføres kemikaliet og ikke omvendt, så tjek vejledningen.

Husk den gyldne regel “Sikkerhed først – derefter havearbejde”

Akvatiske produkter

Sv: Det er et system til filtrering, rensning og opretholdelse af sundt, klart vand i havedammen. Et havedamsfiltersystem består af tre elementer:

Filter – filteret fungerer på to måder, mekanisk og biologisk.  Mekaniske filtre fjerner de faste partikler, der gør vandet uklart. Biologisk filtrering fjerner de forurenende stoffer, der kan være skadelige for fisk.

Ultraviolette bassinrensere får de alger, der skaber grønt vand, til at klumpe sammen, så filteret derefter kan fjerne dem.

Pumpe – en partikelhåndteringspumpe vil pumpe beskidt vand ind i den ultraviolette bassinrenser og filteret. Vandets bevægelser føjer også ilt til vandet, og det skal både fiskene og bakterierne i vandet bruge.

Sv: De fleste filtersystemer er “pumpedrevne”. Det betyder, at pumpen er i bunden af havedammen så langt fra stedet, hvor vandet vender tilbage, som muligt og i den dybeste del af dammen. Den ultraviolette bassinrenser og filteret placeres sammen ved kanten af havedammen og forbindes med en slange med så stor diameter som muligt for at sikre en god gennemstrømning. Vandet i havedammen pumpes (af pumpen) til filteret og den ultraviolette bassinrenser, og tyngdekraften får derefter vandet til at vende tilbage til dammen.

Sv: Den afgørende faktor, når man vælger udstyr, er vandmængden. Det første, du skal gøre, er at beregne dette med den følgende formel:
Gennemsnitlig længde (m) x gennemsnitlig bredde (m) x gennemsnitlig dybde (m) x 1000 = havedammens volumen i liter

Tilføj 25 %, hvis dammen er mindre end 70 cm dyb. Tilføj yderligere 25 %, hvis dammen står i sollys i løbet af dagen. Det tal, du ender med, er størrelsen på det filter, du skal bruge. Hvis du f.eks. ender med tallet 5500, skal du vælge et filter med denne effekt. Hvis størrelsen af din havedam ligger mellem 2 filterstørrelser, skal du altid vælge den større udgave, da det altid er bedre at overfiltrere end at underfiltrere. Pumpen, der passer til filteret, har som regel en effekt på cirka halvdelen af havedammens fysiske volumen (ikke den valgte filterstørrelse). Det betyder, at mindst halvdelen af havedammen filtreres hver time.

Sv: Til at begynde med skal du ikke tænde for den ultraviolette bassinrenser, før filteret er modnet. Det kan tage omkring 6-8 uger og er en proces, hvor filteret koloniseres af de venlige bakterier, der holder vandet sundt.

Sv: Når filteret er modnet, bør du kunne se en forskel inden for en uge, efter du slår den ultraviolette bassinrenser til, og vandet bør være helt klart inden for to uger.

Sv: Lampernes brugbare levetid er 12 måneder. Vi anbefaler derfor, at du udskifter lampen i begyndelsen af hver sæson.

Sv: Det eneste, der skal rengøres, er kvartsrøret. Hvis der akkumuleres kalk eller alger på røret, skal urenhederne fjernes, så det ultraviolette lys kan komme ud i vandet. Dette kan gøres med milde rengøringsmidler uden slibemiddel eller med eddike.

Sv: Det er altid bedst at have en ekstra pumpe parat i tilfælde af, at pumpen bryder ned. Standbypumpen kan være langt mindre, da den behøver at skabe omkring 50 % af den normale gennemstrømning for at holde filtersystemet kørende.

Sv: Et filter skal tjekkes med jævne mellemrum for at sikre, at det ikke er tilstoppet med ukrudtsplanter. Derudover bør du normalt holde den kørende 24 timer i døgnet. Du bør normalt rense 25 % af skummet i dit filter for hver 2.-4. uge, det har været i vandet i havedammen, så længe skummet har den rigtige størrelse, og der ikke er for mange fisk i dammen. Du bør dog kun rengøre skummet, når det er absolut nødvendigt. Det vil sige, når det er helt tilstoppet. Plastikdelene bør ikke rengøres, da det ville skabe risiko for at dræbe vigtige bakterier. En normal rengøringsrutine vil, som vi lige har opridset, betyde, at du skal udskifte skummet efter cirka 3-4 år.

Sv:

Prøv den integrerede gennemstrømningsjustering, hvis din pumpe har denne funktion.

Tjek, at der ikke er snavs eller kalk i sien og hjulet.

Tjek, at rotorsamlingen er skubbet helt ind i motoren, og at den ikke er beskadiget eller slidt.  Rotorsamlinger skal jævnligt udskiftes og kan købes via vores kundeservice.

Sørg for, at tilbageførselsflapperne er i den rigtige position og kan bevæge sig frit på deres akser.

Tjek, om springvandets rør/hoved ikke er tilstoppet.

Sv: Brummer/summer pumpen? Hvis det er tilfældet, så tjek ovenfor.
Hvis pumpen er helt død, så tjek strømforsyningen, sikringen og ledningerne. Hvis der tilsyneladende ikke er problemer med nogen af disse elementer, skal du kontakte kundeservice hos Hozelock for at få hjælp.

Sv: Tjek strømforsyningen, sikringen og ledningerne, og fjern alt andet udstyr, der er tilsluttet det samme elektriske kredsløb, for at sikre, at det er pumpen, der er skyld i fejlen.

Sv: Årsagen til den reducerede gennemstrømning er, at filteret skal renses. Tjek, at filteret har den rigtige størrelse til havedammen. Tjek, at pumpen ikke er placeret direkte på bunden af havedammen, da det kan medføre, at snavs og slam cirkuleres. Tjek, at der ikke er akkumuleret for meget slam i havedammen. Hvis det er tilfældet, skal du rense dammen. Prøv en anden kombination af skumtyper, f.eks. 2 x groft og 1 x medium i stedet for groft, medium og fint. Bemærk, at de seneste produkter i Bioforce-serien (3000, 5500, 8000 og 12000) kan renses ved hjælp af tilbageskylning, uden at du behøver fjerne låget. Se brugsanvisningen. Bemærk: – Brugsanvisninger kan downloades fra webstedet ved at gå til kundeservicefanen i det øverste højre hjørne.

Sv: Hvis pærerne kun sprænger cirka en gang om året, er problemet sandsynligvis pærens alder. Hvis de sprænger efter meget kort tid, kan det skyldes, at der trænger vand ind i dem. Tjek, om der er sprækker i kvartsrøret, og tjek også, at O-ringene sidder, som de skal. Tjek også, at der bruges den korrekte størrelse pumpe. Hvis du har en Bioforce, skal du tjekke, at toppen af udløbet ikke er revnet.

Sv: Tjek, at pumpen ikke er for kraftig, og at der ikke sidder noget i vejen i udløbet. Tjek, at slangeniplen er intakt, forseglingerne sidder, hvor de skal, og at møtrikken og slangeklemmen er strammet. Tjek, at alle O-ringe sidder, hvor de skal. Tjek, at skruerne ikke er strammet for hårdt.

Sv: Tjek, at det faktisk er grønt vand og ikke trådalger, ved at tage et glas af vandet og tjekke farven. Hvis vandet er klart (muligvis med små flydende partikler fra planter), er problemet trådalger, som skal fjernes med en behandling mod trådalger. Hvis vandet er grønt (som ærtesuppe), skal du tjekke, at din pumpe og dit filter har den korrekte størrelse til din havedam ved hjælp af en vejledning til størrelser på havedamme. Tjek, at den ultraviolette pære virker. Hvis pæren er over 12 måneder gammel, skal den sandsynligvis udskiftes for at bevare systemets effektivitet. Tjek, at kvartsrøret er rent og intakt.

Sv: Tjek, at havedammen ikke er blevet overfyldt, fordi fiskene er vokset. Hvis det er tilfældet, kan filtersystemet muligvis ikke længere klare opgaven. Tjek, at akkumuleret slam/bundfald er fjernet. Tjek, at der ikke siver jord in fra siden af havedammen. Den jord, som visse akvatiske planter vokser i, kan i nogle tilfælde være meget fin og sive ud af plantekurve. Fjern planterne et stykke tid for at se, om det er dem, der skaber problemet. Tjek, om skummet i filteret er skrumpet. Hvis skummet skrumper, kan der muligvis sive beskidt vand forbi. Udskift skummet, hvis det er nødvendigt. Sultne fisk kan rode op i bundfaldet i havedammen, når de leder efter mad. Overvej, om de har fået for lidt mad. Hvis pumpen er placeret i bundfald på bunden af havedammen, bliver bundfaldet løbende distribueret gennem havedammen og filteret. Hæv pumpen ca. 15-20 cm over havedammens bund. Det sikrer, at pumpen ikke pumper bundfald rundt i dammen. Som en ekstra bonus sikrer dette også, at der opstår et vandreservoir, hvis der skulle opstå en utæthed i udstyr uden for dammen, idet pumpen så ikke tømmer dammen helt, men kun ned til en dybde på 15 – 20 cm.

Sv: Fiskene har faktisk ikke noget imod, at vandet er grumset, så længe vandkvaliteten er OK, så du bør enten få dit vand testet hos din lokale forhandler af akvatiske produkter eller alternativt købe dit eget testkit. Hvis du selv køber et testkit, skal du sikre dig, at det tester Ph-værdien og indholdet af ammoniak, nitrat og nitrit. Hvis du køber et testkit med testtabletter, som giver dig en farveindikation for den egenskab, der testes for, behøver du ikke andet for at finde ud af, om vandet er OK.

Sv: Når vi nærmer os vinteren, kan ejeren af havedammens muligheder opdeles i to hovedkategorier – fortsat filtrering eller fjernelse af filtreringen. Beslutningen skal primært træffes ved at sammenligne fordelene ved at fortsætte filtreringen, hvilket hjælper med til en vis grad at bevare en biologisk koloni og reducerer risikoen for, at havedammen fryser til, sammenholdt med prisen for at holde filtreringen kørende og risikoen for et lavt iltniveau på grund af tilfrysning. Fra et biologisks synspunkt er den fortsatte filtrering essentiel i en opvarmet havedam. I en havedam, der ikke opvarmes, vil den fortsatte filtrering forbedre hastigheden af den biologiske modning i begyndelsen af den næste sæson og give en vis beskyttelse, hvis der skulle opstå perioder med varmt vejr i løbet af vinteren.

Hvis du beslutter at lukke ned for filtersystemet i vintermånederne, anbefaler vi følgende:

Systemet skal køre i mindst 2 uger, efter fodringen er stoppet, og skal derefter genstartes cirka 3 uger, før fodringen genoptages i foråret.

Du må aldrig fodre dine fisk, når filteret ikke kører.

Når filteret og den ultraviolette bassinrenser er fjernet, skal de renses grundigt med vand fra hanen og opbevares indendørs.

Hvis pumpen fjernes, skal den renses og opbevares indendørs. Hvis pumpen er en Prima skal den opbevares i en spand med rent vand for at forhindre, at forseglingerne udtørrer og revner.

Hvis hele systemet fjernes, anbefaler vi, at der bruges en lille pumpe til at skabe bevægelse i havedammens overflade, eller at der installeres et flydende varmeapparat til svømmebassiner. Dette gøres for at forhindre, at havedammen fryser til, så der fortsat kan tilføres ilt til vandet.

Sv: Hvis du har trådalger, er det bedre at prøve at fjerne det meste af det i store klumper, før du går i gang. Du kan fjerne mange trådalger ved køre en pind eller stok rundt i planterne i siderne af havedammen. Havedamsstøvsugeren er designet til at suge sten og andre partikler på op til 8 mm op. Hvis du bruger et større mundstykke, kan større partikler suges op. Stenene burde ikke havne i det sorte kammer, men der kan ende med at være for mange sten. Fjern hjulkammeret, og ryst det. Så bør stenene falde ud. Tjek slangeadapteren ved at fjerne visningskammeret og ryste, da sten nogle gange kan sidde fast derinde.